Čakry: Aký je ich význam, použitie a ako sa rozdeľujú?

Pravdepodobne ste už neraz počuli o čakrách. Ak aj nie, nevadí, pretože my vám ich v tomto článku čo najpresnejšie priblížime. Povieme si niečo viac o tom, čo sú to čakry, aký je ich význam a tiež sa pozrieme na ich konkrétne delenie. Tak, poďme na to!

Čakry: Aký je ich význam, použitie a ako sa rozdeľujú?

Vo všeobecnosti platí, že čakry v preklade znamenajú kotúče. Môžeme si ich tak predstaviť ako kolesá. Základom je pozitívna energia, ktorá nimi prúdi. A to vďaka krúživému pohybu. Čakry podporujú prenos energie medzi fyzickým telom, duchom a mysľou. Zväčša sa odlišujú veľkosťou a tiež spôsobom využitia. Pravidelne sa mení aj ich sila vyžarovania, v závislosti od toho, o akú čakru ide.

Nezabúdajte: Ak sú čakry neustále oživované, je jasné, že vysielajú pozitívnu energiu a svetlo. V prípade, že nastane nejaká emocionálne ťažká situácia, bolestivý zážitok či záťaž psychického pôvodu, môže vzniknúť blokáda čakier. Tá sa odzrkadľuje na vzniku duševných alebo fyzických porúch.

Ako fungujú čakry?

Čakry začnú fungovať až v momente, kedy ich vystavíte vplyvu frekvencií. Ak sú v danej situácii o niečo vyššie ako tie, ktoré vysielajú čakry, zrýchli sa ich rotácia. Naopak, blokády predstavujú výrazne nižšie frekvencie. To znamená, že postupným zvyšovaním môžu byť pomaly odstraňované.

 cakry-rozdelenie-pouzitie

7 druhov čakier

Asi ste už neraz zachytili tvrdenie, že existuje 7 druhov čakier. Pre každú z nich je vhodný iný kameň, ktorý vysiela energiu vhodnú práve pre konkrétnu čakru. Aby ste v tom mali jasno, prinášame stručný prehľad každej zo siedmich čakier, ich charakteristiku a tiež kameň, ktorý sa k nim najviac hodí.

1.    Koreňová čakra – Muladhara

Ako už z názvu vyplýva, koreňová čakra je základným centrom a zdrojom životnej sily. Na ľudskom tele sa nachádza v oblasti spodnej časti chrbtice, pričom vyvoláva pocit uzemnenia. V prípade, že je táto čakra otvorená, máte vyššiu schopnosť prijímať rôzne výzvy a ostať silní.

Ak je koreňová čakra zablokovaná, je možné, že budete cítiť ohrozenie a väčšiu slabosť v neľahkých životných situáciách. Ovplyvňuje totiž otázky prežitia. Tie predstavujú finančnú nezávislosť, peniaze, ale aj potravu. Kameň vhodný pre túto základnú čakru je práve hematit.

2.    Sakrálna čakra – Svadištána

Sakrálna čakra sa nachádza približne 5 cm pod pupkom, teda na spodnej časti brucha. Je o nej známe, že napomáha pri vyššej informovanosti toho, aký máte vzťah k vlastným emóciám, ale aj tým, ktoré patria iným ľuďom.

Čakra Svadištána dokáže regulovať tvorivosť či sexuálnu energiu. Ak máte zablokovanú túto čakru, pravdepodobne pociťujete vyšší nedostatok kontroly. Okrem iného, sakrálna čakra sa vyvíja vo veku 8 – 14 rokov. Ideálnym kameňom je v tomto prípade tigrie oko.

3.    Čakra solárneho plexu – Manipura

Tretia čakra, ktorá sa nazýva aj ako čakra solárneho plexu alebo Manipura hovorí o schopnosti dôverovať si. Taktiež predstavuje kontrolu nad životom. Nachádza sa v hornej časti brucha, konkrétne v oblasti žalúdka.

V prípade, že je čakra solárneho plexu zablokovaná, pociťovať môžete pocity viny a najmä pochybnosti o vlastnej osobnosti. Naopak, ak je táto čakra u otvorená, dokážete slobodne vyjadrovať svoje pocity a reprezentovať tak seba samého v plnej kráse. Kameň, ktorý je vhodný na podporu tejto čakry je jantár.

4.    Srdcová čakra – Anahata

Ako už z názvu vyplýva, srdcová čakra sa nachádza priamo nad srdcom a v strede hrudníka. Tvorí akýsi most medzi hornými a spodnými čakrami. Je o nej známe, že dokáže ovplyvňovať schopnosť prijímať, ale aj dávať lásku.

Ak je vaše srdce otvorené, môžete zažívať empatiu a súcit. Naopak, ak by bola srdcová čakra Anahata zablokovaná, budete mať problém plne sa otvoriť ostatným ľuďom vo vašom živote. Štvrtá čakra ovplyvňuje radosť, vnútorný mier a vo väčšej miere aj lásku. Ideálnym kameňom je kremeň.

5.    Hrdelná čakra – Višuddha

V poradí piata čakra je hrdelná alebo inak povedané Višuddha. Nachádza sa v oblasti hrdla, pričom ovplyvňuje komunikáciu, pravdu a sebavyjadrenie. Ak je hrdelná čakra zablokovaná, môžete mať problém nájsť správne slová a vyjadriť to, čo skutočne cítite. Práve preto je táto čakra viac než potrebná.

Ak je otvorená, vždy sa budete vyjadrovať pravdivo a jasne, čo máte možnosť oceniť skutočne v rôznych životných situáciách. Jej silu dokáže podporiť kameň akvamarín.

6.    Čakra tretieho oka – Ajna

Čakra tretieho oka sa nachádza na čele medzi očami. Označuje sa aj ako čakra obočia. Ovplyvňuje spojenie s intuíciou a schopnosť vidieť celkový obraz. Zároveň dokáže regulovať aj predstavivosť či múdrosť.

Túto šiestu čakru si môžete predstaviť aj ako oko duše. Dokáže totiž zaznamenávať energiu za úrovňou povrchu. Ideálnym kameňom na podporu tejto čakry je ametyst.

7.    Korunná čakra – Sahasrara

No a v neposlednom rade prichádza siedma čakra, ktorá sa označuje aj ako korunná. Nachádza sa na úplnom vrchole hlavy. Jej základnou vlastnosťou je schopnosť byť prepojení, čo je myslené najmä po tej duchovnej stránke.

Ak otvoríte svoju korunnú čakru, získate prístup k vyššiemu vedomiu. Siedma čakra tak ovplyvňuje spirituálne spojenie, vnútornú, ale aj vonkajšiu krásu. Silu korunnej čakry podporuje číry kameň.

Skvelou voľbou je čakrová pyramída

Ak chcete podporiť svoje čakry vo veľkej miere, výborným riešením je produkt s názvom čakrová pyramída. Dokáže totiž reprezentovať šťastie, pričom požehná skutočne každého, kto ju nosí pri sebe. Častokrát sa používa najmä pri meditácii, spirituálnych cvičeniach alebo počas jógy.