Meditácia a jej najväčšie výhody: Prečo sa oplatí meditovať?

Dnešná doba je veľmi uponáhľaná. Preto sa niet čomu čudovať, ak pociťujete často napätie, stres či akýkoľvek nátlak. Ľudia akoby zabudli nachvíľu spomaliť a vypnúť, čo je však veľká chyba. Dlhodobé vypätie v tele totiž môže viesť k rôznym závažným problémom, ktoré sa týkajú fyzického, ale aj psychického zdravia.

Meditácia a jej najväčšie výhody: Prečo sa oplatí meditovať?

Relaxačných metód existuje v súčasnej dobe čoraz viac a neustále pribúdajú. Vybrať si tak jednu overenú môže byť pomerne náročné. Samozrejme, všetko záleží od vás a vašich preferencií. Ak by sme vám však mohli niečo odporučiť, určite by to bola meditácia. Ide o spôsob, ako získať istú rovnováhu v živote, nájsť vytúžený pokoj, kľud a harmóniu.

Zároveň sa budete vedieť rýchlejšie a ľahšie vysporiadať s rôznymi životnými situáciami. Vďaka meditácii sa u vás objaví šťastie, vybudujete si väčší odstup od negatívnych myšlienok a nabijete sa energiou, ktorá bude pozitívna.

Naša rada: Meditácia je činnosť, ktorú by ste rozhodne nemali robiť nútene či nasilu. Je dôležité, aby ste si počas celého meditovania zachovali pokoj a nie napätie či stres. Preto vykonávajte túto činnosť len v momente, kedy budete presvedčení o tom, že naozaj po meditácii túžite.

Benefity meditácie – toto sú tie najčastejšie!

Pod meditáciou môžeme rozumieť akúsi činnosť, ktorej zmyslom je uvedenie psychiky človeka do hlbšieho sústredenia a pasívnej bystrosti. Symbolizuje aj obracanie vnímania dovnútra, pričom sa postupne stráca pripútanie k vonkajším predmetom.

To je základom tejto činnosti, pretože práve počas nej by ste mali zabudnúť na akékoľvek vaše starosti, problémy či bolestivé zážitky a prísť tak na iné, pozitívne myšlienky. Meditácia prináša aj niekoľko overených účinkov, teda benefitov, ktoré rozhodne oceníte.

meditacia

Podporuje duševné zdravie

Vedeli ste o tom, že meditácia môže viesť k lepšiemu postoju voči sebe samému? Znamená to, že váš život sa vďaka tejto relaxačnej technike môže zmeniť k lepšiemu. Budete mať pozitívnejší pohľad na svet, pričom sa do vysokej miery podporí aj vaše duševné zdravie.

To je veľmi dôležité pre správne fungovanie celého organizmu. Okrem iného, mnohé odborné štúdie dokazujú aj skutočnosť, že ľudia, ktorí pravidelne praktizujú meditácie sú oveľa spokojnejší, pozitívne naladení a nabití dobrou energiou, ktorú, samozrejme, zo seba aj vyžarujú.

Zmierňuje stres

Ako dobre viete, stres je faktor, ktorý môže spôsobiť rôzne závažné ochorenia a zdravotné komplikácie. Práve preto by ste sa mali snažiť ho eliminovať, aj keď je pochopiteľné, že v niektorých situáciách je to náročné.

Aj to je dôvod, prečo by ste mali začať s meditovaním. Ide o činnosť, ktorá napomáha aj pri znižovaní stresu, a to do vysokej miery. Slúži tak aj ako prevencia rôznych komplikácií či ochorení, ktoré vznikajú v dôsledku stresu.

Mohlo by sa vám páčiť: Náhrdelníky z kryštálov a kameňov

Podporuje kvalitu spánku

Na základe vedeckých štúdií sa dosiaľ potvrdilo, že meditácie výrazne napomáhajú aj pri podpore kvality spánku. Preto, ak máte akékoľvek problém so spánkom, neviete zaspať, prípadne sa počas noci často budíte, neváhajte vyskúšať meditáciu. Napríklad, pred spaním, namiesto pozerania televízie.

Uvidíte, že váš spánok bude výrazne kvalitnejší a po zobudení budete nabití pozitívnou energiou. Je to najmä z toho dôvodu, že človek sa vďaka meditácii naučí prísť na iné myšlienky a tie negatívne od seba odohnať, vďaka čomu bude váš spánok ničím nerušený a maximálne pokojný.

Znižuje vysoký krvný tlak

Meditácia je veľmi výhodná aj z toho zdravotného hľadiska. Je o nej známe, že dokáže znižovať krvný tlak. To je výhodné najmä pre ľudí, ktorí trpia na hypertenziu. Ak budete meditovať pravidelne, môžete tak predísť aj závažným kardiovaskulárnym či civilizačným ochoreniam, čo určite radi oceníte.

skupinova-meditacia

Najodporúčanejšie metódy meditácie

Vo všeobecnosti platí, že by ste mali začať zľahka. Teda, od úplných základov. Určite sa môžete obrátiť aj na niekoho skúsenejšieho, kto sa v meditovaní vyzná o niečo viac. Taktiež je známe, že v súčasnej dobe sa realizujú aj rôzne sedenia, kde sa meditácie vykonávajú skupinovo. My vám však prinášame tri overené spôsoby, ktoré môžete vyskúšať u vás doma a sami.

1.    Základná meditácia

Výborným riešením je základná meditácia, ktorá patrí medzi tie jednoduché a najúčinnejšie techniky vôbec. Môžete si ľahnúť, prípadne sadnúť a dať sa do polohy, ktorá vám najviac vyhovuje.

Následne zavrite oči, začnite hlboko a pomaly dýchať. Celou mysľou sa sústreďte na svoje dýchanie. Môžete vyskúšať aj techniku, pri ktorej sa za tri sekundy nadýchnete a následne po dobu troch sekúnd vydýchnete.

2.    Meditácia pod vedením

Ak ste začiatočníkom v meditovaní, určite vám pomôže nahrávka, v ktorej vás bude niekto viesť. V tomto prípade je dôležité, aby ste sa sústredili najmä na hlas a relaxačnú hudbu, ktorá ho sprevádza.

Počas celej meditácie vás bude viesť niekto skúsený, podľa vášho výberu, preto sa môžete uniesť do vlastného sveta a upokojiť tak svoje telo i myseľ. Okrem iného, existuje veľké množstvo druhov nahraných meditácií, preto pre vás určite nebude problém vybrať si tú správnu.

3.    Meditácia s cieľom

Nachádzate sa v situácii, v ktorej sa neviete rozhodnúť, máte dilemu a neviete, čo ďalej? V tom prípade vám určite pomôže cielená meditácia. Môžete postupovať podľa pravidiel základnej meditácie, no zmyslom by mala byť práve otázka, na ktorú hľadáte odpoveď a správne rozhodnutie. Nemusíte sa však intenzívne snažiť nájsť odpoveď a siliť to. Nechajte sa unášať svojimi pocitmi a uvidíte sami, že po meditácii sa vám bude rozhodovať oveľa ľahšie.