Starostlivosť o kryštály: ako čistiť a nabíjať kamene?

Aj liečivé minerály, kryštály, kamene a polodrahokamy potrebujú špeciálnu starostlivosť. Tá im totiž zaručí očistenie od negatívnej energie, ktorá sa v kameňoch postupne zbiera. Vedeli ste však o tom, že očistiť minerál sa odporúča ešte pred jeho prvým nosením? V tomto článku sa dozviete všetky zaujímavosti, potrebné informácie a tiež spôsoby, ako čistiť a nabíjať kamene.

O kryštáloch a mineráloch je známe, že dokážu pracovať prostredníctvom výmeny informácií a energie. Práve to je dôvod, prečo sú v priamom kontakte aj s naším telom. Preto mnohí odborníci odporúčajú, aby ste kryštály ihneď po kúpe očistili a nabili. Vďaka tomu sa jednotlivé kryštály pripravené na prácu s daným človekom a zbavia sa tak akýchkoľvek predchádzajúcich energií, ktoré sa v nich predtým nachádzali.

Nezabúdajte: V kameňoch sa nachádza špeciálna energia. Vždy, keď v ňom budete cítiť istú ťažobu, prichádza ten pravý čas na očistenie kryštálu.

 krystaly

Prvé očistenie má svoj význam

Aj keď si možno hovoríte, že nový náramok, náhrdelník alebo iný doplnok s obsahom kryštálov netreba čistiť, ste na omyle. Môže byť totiž nabitý predchádzajúcimi energiami, ktoré by mu bránili vo svojich priaznivých vlastnostiach. Nosiť by ste tak mali začať už očistený náramok, náhrdelník alebo prívesok. V opačnom prípade by totiž nemusel fungovať správne a tak, ako by ste si vy predstavovali.

Cítite ťažobu? Čistite!

Pýtate sa, kedy je ten správny čas na vyčistenie kameňa, kryštálu, polodrahokamu alebo drahokamu? Jednoducho vtedy, keď cítite, že ho ovláda väčšia ťažoba. Tá môže prísť na náhrdelník, náramok alebo prívesok aj v situáciách, kedy napríklad prejdete nákupným centrom.

V takomto prípade vás totiž chráni pred rôznymi energiami, ktoré môžu byť častokrát aj veľmi negatívne. Ak sa dlho pohybujete v nákupnom centre alebo jednoducho na miestach, kde je veľa ľudí, kameň má automaticky viac roboty, aby vás ochránil pred všetkým zlým.

Zapamätajte si: Ideálne je, ak vyčistíte kameň hneď po tom, ako sa vrátite z nákupného centra, v ktorom ste boli dlhšiu dobu, prípadne z inej udalosti, kde bolo väčšie množstvo ľudí. Váš kameň tak bude očistený od zlej energie a bude môcť fungovať tak, ako po správnosti má.

Vytvorte si pravidelnosť v čistení

Určite vám odporúčame vytvoriť si pravidelnosť v čistení kameňa. Aj keď to mnohým ľuďom príde ako banalita, určite to má svoje veľké opodstatnenie, ktoré by sa nemalo za žiadnych okolností podceňovať. Samozrejme, netreba to ani preháňať. Postačí, ak kameň očistíte približne raz do mesiaca.

Avšak, ak budete kameň vyťažovať po dlhšiu dobu, môžete ho čistiť od zlej energie aj častejšie. Určite sa to vyplatí z hľadiska jeho fungovania. Raz do mesiaca by ste tak mali vyčistiť všetky vaše minerály, ktoré nosíte v podobe náramku, náhrdelníka alebo prívesku. Prípadne len tak, vo vrecku, ako talizman a ochranu pred zlou energiou.

Zaslúžia si dôkladnú starostlivosť

Kryštály sú skutočne krásne dary prírody a v súčasnej dobe ich je možné používať vo forme rôznych zaujímavých doplnkov. Okrem estetickej funkcie prinášajú aj tú energetickú, vďaka ktorej sú tak veľmi obľúbené. Hovorí sa, že kryštály dokážu vysielať energiu, kvôli ktorej sú častokrát používané aj na liečebné a terapeutické účely.

Používajú sa aj na meditáciu, prípadne duchovný rozvoj. Vo všeobecnosti majú kryštály obrovské opodstatnenie a preto si aj zaslúžia dôkladnú starostlivosť. Udržíte si tak vďaka tomu ich jedinečnú krásu, účinnosť a efektivitu jednotlivých vlastností, ktoré so sebou prinášajú.

TOP 4 spôsoby čistenia kryštálov

Samotné čistenie liečivých minerálov a kameňov môže prebiehať rôznymi efektívnymi spôsobmi. Keďže v súčasnej dobe existuje spôsobov viac, môžete si vyskúšať všetky a prísť tak na to, ktorý spôsob vám najviac vyhovuje. Nemusíte sa však ničoho obávať, ide o veľmi jednoduché metódy, ktoré vám nezaberú ani príliš času či energie. Postačí len chvíľa a je hotovo.

1. Čistenie pomocou vody

Jedným z mnohých riešení čistenia kameňov, kryštálov a minerálov je, že ho vyčistíte pomocou vody. Minerál postačí držať pod tečúcou vodou, ktorá by mala byť v ideálnych podmienkach vlažná. Čo sa týka doby, skvelým riešením je držať minerál pod tečúcou vlažnou vodou aspoň po dobu 1 minúty.

cistenie-ametystu-pod-vodou

Ak by sme však mali konkretizovať, neodporúča sa vodou očisťovať napríklad Selenit alebo Celestín. Preto, ak máte tieto druhy minerálov doma, zvoľte pre nich vhodnejšiu a inú metódu čistenia. Je to z toho dôvodu, že prostredníctvom vody by Selenit ani Celestín nemuseli byť dostatočne očistené.

Mali by ste zabezpečiť, aby daný kameň nejakým spôsobom nereagoval s vodou a nemal tendenciu sa rozpúšťať. Preto si je dôležité vopred zistiť, ktoré kamene sa vodou čistiť môžu a ktoré, naopak, nie. Tie, ktoré nie sú určené na čistenie pomocou vody by sa totiž mohli veľmi ľahko poškodiť, po čom pravdepodobne netúžite.

Náš tip: Ak cítite, že váš kryštál naozaj veľmi oťažel, odporúčame, aby ste ho dali na jednu noc do misky s vodou. Takéto kamene totiž majú častokrát v sebe nazbierané množstvo energie, z väčšej časti tej negatívnej. Ak chcete zachovať efektivitu jeho vlastností, odporúčame, aby ste nechali takýto kameň dlhšie ponorený vo vode. Uvidíte, že výsledok bude citeľný a jasne viditeľný.

2. Riešením je aj slnečné žiarenie

Za veľmi účinný spôsob očistenia kryštálov sa považuje aj slnečné žiarenie. V tomto prípade sa odporúča umiestniť jednotlivé kamene a kryštály na priame slnečné žiarenie. Ideálne je, ak sú na priamom slnku niekoľko hodín, prípadne celý deň. Je to z toho dôvodu, aby do seba nasali čo najviac energie zo slnečného žiarenia.

Ak sa rozhodnete pre tento spôsob čistenia kameňa, mali by ste sa riadiť najmä na základe toho, akú farbu a citlivosť má daný kryštál voči slnečnému žiareniu. Aj v tomto prípade totiž existujú výnimky kameňov, ktoré by sa na čistenie prostredníctvom slnečného žiarenia využívať nemali. Ide napríklad o ametyst alebo ruženín. Ak by sa takéto kamene vystavovali slnečnému žiareniu príliš dlho, mohli by vyblednúť a stratiť tak aj svoje schopnosti a efektívne vlastnosti.

3. Dym a čistenie kryštálov

Veľmi často sa na čistenie kryštálov používa aj obľúbený dym. Jednou z efektívnych spôsobov čistenia týchto kameňov je, že minerál podržíte istú dobu nad dymom. Napríklad, z vydymovacej tyčinky, povrázku alebo uhlíku. Odporúčaná doba je 1 minúta a táto doba by sa nemala presiahnuť.

Avšak, aj v tomto prípade platí, že ak budete pociťovať väčšiu ťažobu v kameni, podržte minerál nad dymom aj dlhšiu dobu. Na čistenie kameňov sa taktiež častokrát používa aj kadidlo. Dym z neho totiž dokáže odstraňovať do vysokej miery negatívnu energiu a obnoviť tak energetickú rovnováhu kameňa.

Okrem iného, keď budete minerál držať nad ohňom, dávajte si pozor a buďte opatrní. Kryštál radšej držte z väčšej vzdialenosti, aby ste sa náhodou nepopálili. Taktiež by ste si mali dávať pozor aj na to, aby vám neobhorel samotný kameň, pretože to by mohlo byť skutočne veľmi nebezpečné. Aj v tomto prípade platí, že by ste mali držať kameň nad ohňom približne po dobu 1 minúty.

Nezabúdajte: Samozrejme, počas čistenia jednotlivých kameňov sa nemusíte na to všetko len tak prizerať. Neváhajte sa sústrediť priamo na vaše úmysly a vizualizovať si tak, ako sa celá negativita rozptyľuje. Uvidíte, že to pre vás bude obrovský relax, ktorý sa jedného dňa stane aj vašou bežnou rutinou.

4. Soľ ako skvelý nástroj čistenia

Do bežných a veľmi jednoduchých metód čistenia kameňov, minerálov, drahokamov a polodrahokamov patrí aj samotná soľ. Pýtate sa, ako zrovna soľ môže pomôcť pri čistení? Odpoveď je jednoduchá! Soľ totiž obsahuje potrebné zložky, ktoré dokážu do vysokej miery veľmi efektívne vyčistiť samotný kameň.

sol

Ideálne je, ak použijete hrubú morskú soľ, prípadne himalájsku soľ. Nechajte na soli kameň odpočívať niekoľko hodín. Skvelým riešením je, ak na soli necháte kameň počas celej noci. Aj v tomto prípade totiž platí, že doba čistenia závisí od toho, koľko negatívnej energie má v sebe kameň.

Soľ počas tej doby dokáže do seba absorbovať všetku energiu, predovšetkým tú negatívnu, vďaka čomu opäť vracia kameň do svojej rovnováhy. Nezabúdajte, že po očistení kryštálov soľou by ste mali kameň aspoň prepláchnuť pod tečúcou vodou. Odstránia sa tak aj posledné zvyšky soli.

Náš tip: Kryštály sa môžu čistiť aj takým spôsobom, že minerál jednoducho necháte cez noc položený na Hematite. Takýmto spôsobom sa totiž dokáže vybiť. Je to z toho dôvodu, že práve Hematit nepotrebuje žiadne čistenie, čo je veľkou výhodou.

Nabíjanie liečivých kameňov: TOP 3 spôsoby

Hneď, ako kameň vyčistíte, mali by ste sa presunúť na samotné nabíjanie. Aj v tomto prípade platí, že existuje viacero spôsobov, ktoré sú overené a zaručene zabezpečujú dostatočné nabitie kameňov. Po očistení môžete niekedy cítiť, akoby samotný minerál svojím spôsobom oslabol. V takomto prípade je jasné, že potrebuje nabitie. Ideálne je, ak si uvedomíte, že váš minerál je ako živá bytosť. Taktiež potrebuje dôkladnú starostlivosť a bez nej môže fungovať len veľmi ťažko.

1. Pomocou energie mesiaca

Vedeli ste o tom, že kryštály sa dajú dobiť aj pomocou energie mesiaca? Ide o skutočne veľmi obľúbený spôsob, ktorý sa využíva pomerne často. Dôvodom je aj to, že táto metodika nabíjania je veľmi jednoduchá a efektívna. Kryštály umiestnite vonku na miesto, kde budú mať priamy kontakt s mesiacom. Keď vonku svieti mesiac, vysiela energiu, ktorá je upokojujúca a jemná. Keďže kryštály berú energiu z mesiaca, napomáha to obnoveniu ich sily a harmonizácie ich energie.

Náš tip: Ak chcete ešte efektívnejšie účinky, odporúčame vám minerály položiť na mesačný svit. Ideálne počas splnu a na celú noc. Skvelým miestom môže byť napríklad parapet okna.

2. Slnečné svetlo a nabíjanie

Jeden z najpoužívanejších spôsobov dobíjania kameňov je prostredníctvom slnečného svetla. Umiestnite kryštály na priame slnečné svetlo a na niekoľko hodín. Vďaka tomuto spôsobu kryštály dokážu absorbovať energiu zo slnka a obnoviť sa. Na túto metodiku dobíjania kameňov sú vhodné kryštály s jasnými a svetlými farbami. Myslite na to, že niektoré kryštály, ako napríklad Azurit, Ametyst a Malachit môžu byť na slnečné žiarenie o čo si viac citlivejšie.

3. Dobitie vo vlastných rukách

Dobitie kameňov môže prebiehať aj prostredníctvom vlastných rúk. Ideálne, ak pred takýmto dobitím chvíľu aj meditujete, aby ste nadobudli pocit uvoľnenia a čistú myseľ. Minerál, ktorý ste očistili, vložte do obidvoch rúk. Predstavujte si, ako cez vás prúdi priezračná energia, a to priamo do minerálu, ktorý máte v rukách. Vydržte takto aspoň po dobu 1 minúty.

Nezabúdajte: Dobíjanie kryštálov pomocou rúk je veľmi účinný spôsob, ktorý ľudia radi zaraďujú aj medzi svoju relaxačnú rutinu. Dokážete totiž vďaka tomu prísť na iné myšlienky a očistiť zo seba zlú energiu. Nadobudnete tiež tú pozitívnu energiu, vďaka ktorej sa budete cítiť výrazne lepšie.