Ametyst: 7 vlastností tohto jedinečného kameňa, o ktorých ste nevedeli

V súčasnej dobe existuje skutočne veľké množstvo liečivých kameňov. Každý z nich má iné vlastnosti a tým pádom aj účinky, ktoré prináša na zdravie. Nie všetky sú však tak účinné, ako sa o nich hovorí. Ak chcete mať zaručené výsledky, neváhajte si zaobstarať ametyst – kameň, ktorý je hotovým zázrakom. Aké sú najväčšie zaujímavosti a aké má účinky na zdravie?

Ametyst: 7 vlastností tohto jedinečného kameňa, o ktorých ste nevedeli

Hovorí sa, že ametyst je ochranný kameň, ktorý sa používa najmä proti urieknutiu. Známy je už z čias gréckych báji. Traduje sa totiž legenda o ametyste. Pozostáva z toho, ako sa boh vína Dionýsos nahneval na ľudstvo. Dôvodom mal byť pocit, ktorý mu hovoril, že si ho až tak neuctievajú. Tento hnev ho sprevádzal až natoľko, že neskôr podhodil mladé dievča tigrom, ktorí ju roztrhali. Povedal si totiž, že tigrom hodí prvého človeka, ktorý mu skríži cestu.

Toto dievča sa malo volať Ametyst. Neskôr sa premenila na kamennú sochu, ktorú z nej spravila bohyňa Artemis. Za tou mala ísť pôvodne vzdať hold. Bohyňa Artemis ochránila dievča od pazúrov, no keď Dionýsos videl sochu krásnej dievčiny, jeho čin oľutoval a začal plakať. Jeho slzy mali farbu vína, ktoré zafarbili sochu dievčaťa. Takýmto spôsobom vznikol krásny drahokam – ametyst.

Vedeli ste, že: V súčasnej dobe sú najväčšie náleziská ametystu práve v USA, Veľkej Británii, Brazílii, Kanade, Mexiku, Rusku, východnej Afrike, na Sibíri a v Indii? Dodnes bol objavený aj najväčší ametyst. Je dlhý 3 metre, široký 1,8 metra a vysoký 2,2 metra. Váži neuveriteľných 13 ton a je vystavený v historickom múzeu priamo v Číne.

Prostriedok proti opilosti

V dnešnej dobe sa ametyst považuje za veľmi obľúbenú odrodu kremeňa. Tento jedinečný drahokam je odvodený od slova amethy, čo v preklade znamená neopojný. Hovorí sa tak, že ametyst je aj akýsi prostriedok proti opilosti a má silnú protiomamnú moc.

Pre každého však tento kameň znamená niečo iné. Pre niekoho to je kameň čestnosti, pre kresťanov je akýmsi symbolom vnútornej čistoty, pokory a sebaobetovania. Kameň ametyst je, predovšetkým, symbolom duchovnej čistoty a tiež meditácie. Má vyžarovanie, ktoré reguluje rovnováhu mysle a citov, pričom symbolizuje aj premenu.

Rozpúšťa strach, zlosť a starosti

O ametyste je známe, že dokáže rozpustiť zlosť, strach a starosti. Znamená to, že ak často pociťujete z niečo strach, prípadne máte veľa starostí a v sebe istú zlosť, mali by ste si zaobstarať náhrdelník z ametystu. Tento kameň je tak jedinečný, že dokáže zmierniť všetky faktory podobné strachu, zlosti či starostiam. Keď budete mať ametyst neustále pri sebe, budete pociťovať aj väčší pokoj, uvoľnenie a pohodu. Rozhodne to tak stojí za to.

Premieňa negatívne emócie na dobro a lásku

Ako dobre viete, nikomu nepomáha, ak neustále myslí negatívne. Možno by ste neverili, no na zdravie to vplýva skutočne nepriaznivo. Je to veľmi ťažké aj pre psychiku a duševné zdravie. Náhrdelník z ametystu má však také vlastnosti, ktoré dokážu premeniť všetky negatívne myšlienky a správanie na lásku, dobrosrdečnosť a múdrosť. Keď budete mať ametyst, rozhodne sa budete cítiť výrazne lepšie a pokojnejšie.

Naša rada: Ak chcete nájsť v živote vyšší zmysel, ametyst vám v tom pomôže. Okrem iného, naučí vás aj pokore, súcitu a podporí aj kreatívnu stránku a myslenie. Ametyst vám pomôže uskutočniť všetky vaše vízie, ktoré máte vysnívané a chcete ich dosiahnuť, no dosiaľ sa vám to nepodarilo.

Vzťahu dodáva harmóniu

Máte pocit, že váš vzťah miestami upadá a neviete v ňom nájsť zmysel? Určite by ste to nemali hádzať hneď za hlavu, ale posnažiť sa o jeho záchranu. Výborným riešením je ametyst – kameň, ktorý dokáže navodiť harmonický vzťah. Do vzťahu totiž prináša rovnováhu medzi mužom a ženou. Učí pokore, súcitu a zároveň napomáha aj v správnej intuícii. Váš vzťah tak bude naplnený nekonečnou láskou, ktorú rozhodne ocenia obidve strany.

Napomáha pri migréne a bolestiach hlavy

Pociťujete často nepríjemné bolesti hlavy, ktoré prechádzajú až do migrény? Nemusíte hneď siahať po liekoch. Môžete najskôr vyskúšať ametyst. Ak ho totiž budete vlastniť a nosiť vždy pri sebe, môže zmierniť vaše bolesti hlavy. Vyžaruje totiž energiu, ktorá napomáha aj pri nespavosti. Vďaka kvalitnému spánku sa budete môcť vyhnúť aj akýmkoľvek typom bolestí hlavy. 

Podporuje duševné zdravie

O ametyste je známe aj to, že dokáže podporiť duševné zdravie. Napomáha tak pri prevencii chorôb, ktoré sú spojené so strachom, napätím a zvýšeným stresom. Ako dobre viete, tieto všetky faktory môžu prechádzať aj do zdravotných komplikácií, ktoré sa spájajú aj s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Preto si zaobstarajte ametyst, ktorý napomáha pri úzkostných stavoch. Budete tak pociťovať vyšší pokoj a pohodu, čo rozhodne radi oceníte.

Pôsobí ako antioxidant

Hovorí sa, že amytest pôsobí aj ako akýsi antioxidant. Znamená to, že má očistný vplyv aj na cievy, vďaka čomu sa znižuje aj riziko vzniku cievnych a kardiovaskulárnych ochorení. Preto, ak chcete mať neustálu prevenciu voči takýmto ochoreniam a chcete svoje telo udržať v dobrom stave, ametyst by vám chýbať nemal.

Náš tip: Ak trpíte cukrovkou, prípadne nízkym krvným tlakom, určite si zaobstarajte jedinečný kameň ametyst. Má totiž účinky, ktoré dokážu pri týchto ochoreniach výrazne napomôcť a zlepšiť tak celkový zdravotný stav. Ametyst pomáha aj pri krvných a pohlavných chorobách, podporuje látkovú výmenu a používa sa aj na pomoc pri liečbe neuróz, halucinácií a hystérií.