Ako overiť pravosť striebra doma? 5 jednoduchích domácich metód

Ako overiť pravosť striebra doma? Jednoduché domáce metódy

Chcete vedieť, či ste si zakúpili pravé striebro alebo falošný výrobok? Na to existuje hneď niekoľko metód, dokonca aj domácich, čo rozhodne radi oceníte. Samozrejme, vždy je lepšie overiť pravosť daného produktu ešte pri kúpe, no je to možné aj neskôr a doma. Ako na to?

V niektorých prípadoch by ste si mali overiť pravosť striebra. Napríklad, keď zdedíte nejakú starú mincu alebo samotné striebro. Čo sa týka označenia, materiál 999 je veľmi mäkký. To znamená, že maximálnu rýdzosť, ktorú môžete nájsť v predaji je 925. Vo všeobecnosti platí, že takéto zliatiny majú zloženie, ktoré pozostáva z 92,5 % striebra a 7,5 % medi.

Zapamätajte si: V súčasnej dobe často vznikajú nejasnosti, ktoré sa týkajú veľmi podobných pojmov – striebro a postriebrenie. Striebro je drahý kov, zatiaľ čo postriebrenie znamená, že na daný výrobok bola nanesená len tenká vrstva striebra.

Striebro a jeho vzorky

Ak si zakúpite výrobok zo striebra, mal by obsahovať vždy príslušnú vzorku. Ide o tzv. prvý dôkaz kvality. Pre striebro platia tieto vzorky:

  • Vzorka 999 (prítomnosť 99,9 % striebra v zliatine)
  • Vzorka 960 štandard (prítomnosť 96 % striebra v zliatine)
  • Vzorka 925 (prítomnosť 92,5 % striebra v zliatine)
  • Vzorka 875 (prítomnosť 87,5 % striebra v zliatine)
  • Vzorka 830 (prítomnosť 83 % striebra v zliatine)
  • Vzorka 800 (prítomnosť 80 % striebra v zliatine)

Rozhodli ste sa pre kúpu strieborných šperkov mimo klenotníctva? V tom prípade si dávajte pozor na to, či náhodou nejde o falošný tovar. Môže vás síce zlákať veľmi výhodná cena, avšak myslite na to, že aj príliš nízka cena niečo odzrkadľuje.

Označenie výrobkov: Je dôležité?

Ak si chcete zakúpiť výrobky, ktoré sú určené na predaj na medzinárodných trhoch drahých kovov, dávajte si pozor na to, aby boli označené špeciálnou pečiatkou, ktorá predstavuje konkrétny druh kovu.

Nezabúdajte však, že ak sa takáto pečiatka na výrobku nenachádza, nemusí to hneď znamenať, že ide o falošný produkt. Existujú totiž prípady, kedy výrobok jednoducho nie je certifikovaný, prípadne bol vyrobený v krajinách, ktoré nevyžadujú žiadne razenie.

Kontrola pomocou magnetu

Za veľmi účinný spôsob kontroly pravosti striebra sa považuje kontrola prostredníctvom magnetu. Ide o jednoduchý postup. Stačí, ak si zaobstaráte magnet, ktorý má približne rovnakú veľkosť ako výrobok zo striebra. Ak medzi týmito dvomi prvkami nebude žiadna interakcia, viete, že ide o pravé striebro. Vysvetlenie je jednoduché. Striebro je paramagnetické, čo znamená, že nebude nejakým spôsobom priťahovať magnet.

Nezabúdajte: Existujú prípady, kedy skutočne veľmi veľký magnet dokáže priťahovať striebro, avšak aj takáto interakcia je častokrát len sotva viditeľná. Preto treba dbať na to, aby ste volili radšej menší magnet, ktorý si môžete zobrať so sebou aj do obchodu a na mieste tak otestovať pravosť striebra.

Otestujte pravosť priamo doma

Ak ste si mysleli, že kvôli kontrole pravosti striebra budete musieť ísť priamo do klenotníctva, môžete si vydýchnuť. Takúto kontrolu môžete realizovať aj priamo doma, čo je určite veľká výhoda pre mnohých z vás. Existuje niekoľko praktických spôsobov, ktoré vám môžu ukázať, či je výrobok zo striebra pravý alebo nie.

1. Test pomocou ihly

Jedným z možných a vysoko efektívnych riešení na kontrolu pravosti striebra patrí test prostredníctvom ihly. Jednoduchým spôsobom tak môžete vykonať túto kontrolu a výhodou je, že bez akýchkoľvek zbytočných starostí.

Postup zvládne skutočne každý. Stačí si vziať jemnú ihlu, prípadne kolík a veľmi jemne poškriabať výrobok, ktorý chcete skontrolovať. V prípade, že je škrabnutie viditeľné, pravdepodobne ide o falošný výrobok. Samozrejme, túto metódu by pred vami v klenotníctve radšej vykonávať nemali. Pravdepodobne by ste si nechceli kúpiť strieborný výrobok, ktorý by bol poškrabaný.

2. Jódový test: Je skutočne efektívny?

Striebro môžete skontrolovať aj pomocou jódu. Postup je opäť veľmi jednoduchý. Ak dáte kvapku jódu na striebro a objaví sa čierna škvrna, je to znak toho, že ide o skutočné striebro. Nezabúdajte však na to, že čierne škvrny sa zo strieborného výrobku odstraňujú ťažšie, preto tento test vykonávajte na menej viditeľnom mieste. Nebudete tak mať pri čistení žiadne problémy.

3. Octový test a jeho fungovanie

Výrobok zo striebra môžete doma skontrolovať aj produktom, ktorý by sa mal nachádzať v každej domácnosti. Ide o ocot, ktorý nereaguje na striebro. Ak si teda chcete byť istí, či je daný výrobok z pravého striebra, stačí ho namočiť do roztoku z octu. Samozrejme, aj v tomto prípade je potrebné, aby ste boli obozretní a reakciu vykonávali opatrne. Vďaka octu však môžete zistiť pravosť strieborných šperkov, mincí alebo riadu.

4. Kontrola pomocou ľadu

O striebre je známe, že má najlepšiu tepelnú vodivosť zo všetkých kovov. Práve preto existuje test, ktorý sa vykonáva s ľadom. Ak sa ľad po položení na strieborný výrobok bude pomaly roztápať, akoby bol položený na niečom horúcom, viete, že ide o pravé striebro. Táto metóda však nefunguje dobre na malých šperkoch.

5. Fyzikálne stanovenie pravosti striebra

V neposlednom rade, pravosť striebra môžete stanoviť na základe fyzikálnych vlastností. Iné kovy sú totiž, na rozdiel od striebra, veľmi chladné. Je známe, že striebro si dokáže ihneď získať teplotu okolia, vďaka čomu jednoducho zistíte či ide o pravý kov alebo nie. Preto sa nezabudnite zamerať aj na takéto fyzikálne vlastnosti, vďaka ktorým ľahko rozpoznáte, či nemáte doma falošný výrobok.